7 Σεπ 2012

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΣΟΥΚΙΩΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012

1.   Ηλεκτρονική Εγγραφή Συλλόγου στο Υπουργείο Πολιτισμού.
  Μετά από πολλές προσπάθειες, ο Σύλλογος εγγράφηκε την 14η Ιουνίου 2012, στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού με αριθμό Μητρώου 2441, γεγονός το οποίο μας παρέχει την δυνατότητα για υποβολή αίτησης επιχορήγησης για τις διάφορες  πολιτιστικές δραστηριότητες και την δυνατότητα ενημέρωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις ευκαιρίες επαφής και συνεργασίας με παρόμοιους Συλλόγους της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
2.   Κοπή Πίτας Α.Ο. Τσούκας.
Διατέθηκαν 100 ευρώ για την αγορά 10 πιτών για τις ανάγκες της τελετής κοπής της Πίτας του Αθλητικού Συλλόγου του χωριού μας. Τα παιδιά της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, κάτω από αντίξοες συνθήκες κα πολλές θυσίες καταφέρνουν να κρατούν την ομάδα σε πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα στο περασμένο πρωτάθλημα να τερματίσουν στη 2η θέση της Α΄ Κατηγορίας Ε.Π.Σ Φθιώτιδας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα παιδιά και στο πρωτάθλημα 2012 - 2013. 
3.   Ηλεκτρονική Καταγραφή Μελών Συλλόγου.
Βοήθεια!!! για συμπλήρωση του ΠΑΖΛ...
  Η ηλεκτρονική καταγραφή των μελών του Συλλόγου έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά απαιτείται διαρκής προσπάθεια και συνδρομή όλων μας, για την εγγραφή και νέων μελών, για την συμπλήρωση των στοιχείων όλων των μελών και την συλλογή όσο το δυνατόν περισσοτέρων ηλεκτρονικών διευθύνσεων για  ταχύτερη ενημέρωση και αποφυγή εξόδων αποστολής επιστολών. Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη που πλήρωσαν την συνδρομή του 2012 και ιδιαίτερα όσους  συνεισέφεραν μεγαλύτερα ποσά, τα οποία συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Θερμή παράκληση και προς τα υπόλοιπα μέλη για την οικονομική τους τακτοποίηση.    
4.   Εκδήλωση 1η: Παιδικές Καλλιτεχνικές Δημιουργίες.
Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η 1η εκδήλωση θέματος του Συλλόγου την 17η Ιουνίου 2012 στο χώρο του πρώην Νηπιαγωγείου, η οποία ήταν αφιερωμένη στα μικρά παιδιά των συγχωριανών μας.
Τα παιδιά με μεγάλο ενθουσιασμό συνεργάσθηκαν και δημιούργησαν αξιόλογες ζωγραφιές με κύριο θέμα το Όμορφο Χωριό μας.
   Στα πλαίσια απόκτησης σωστής αντίληψης προστασίας του περιβάλλοντος, κάθε παιδί χρησιμοποίησε (δεν πέταξε) και δημιούργησε ατομικά για το σπίτι του, στο πίσω μέρος του χάρτινου πιάτου, στο οποίο τους προσφέρθηκε το πολύ ωραίο κέικ της κ. Κατερίνας Φλώρου, Αντιπροέδρου του Συλλόγου.
   Ευχαριστούμε θερμά τις Μητέρες των παιδιών για την συμμετοχή και την εθελοντική προσφορά τους στην προσπάθεια και ευελπιστούμε, όλοι μαζί να συνεχίσουμε στη διοργάνωση και νέων παρομοίων Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στο μέλλον.
5.   Μεταφορά– Οργάνωση Δανειστικής Βιβλιοθήκης Συλλόγου,  Καθαρισμός χώρων Δημοτικού Σχολείου (14-25/8/12).
Με πρωτοβουλία, των νέων του χωριού μας, στάλθηκε επιστολή προς τον νέο Πρόεδρο και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, με αίτημα την μετεγκατάσταση και επαναλειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, καθώς η παλαιά αίθουσα της Βιβλιοθήκης από αμέλεια / αδιαφορία / ανοχή είχε, δυστυχώς, μετατραπεί σε αποθήκη!!!
Το αίτημα έγινε δεκτό και την 30 Ιουνίου 2012,    πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των βιβλίων και των βιβλιοθηκών σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου από τους νέους του χωριού και η αίθουσα βάφτηκε με μέριμνα του Προέδρου κ. Ευαγγέλου Πολύμερου - Κούδα.
Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής!!!

Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, καθάρισαν, την 14-8-12, τον κήπο και τις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, τακτοποίησαν τις βιβλιοθήκες και μετέφεραν τα βιβλία στην νέα αίθουσα, όπου η Φιλόλογος κ. Μαρία Μενδρινού - Καρανίκα, με επιμέλεια και βοηθούμενη από τις αδελφές Αγγελική και Ελένη, Κων/νου Σκούρα, διαχώρισε κατά κατηγορίες όλα τα βιβλία τα οποία στη συνέχεια καθαρίστηκαν και   τοποθετήθηκαν στα ράφια με την βοήθεια και των: Κατερίνας Φλώρου, Ρένας Γεωρ.  Τσάρ
α, Βασιλικής Γεωρ. Καρανίκα. Στον καθαρισμό των αιθουσών βοήθησαν και τα αδέλφια Φούντα,  Βασιλική - Μαρία και Στάθης. 
Μπράβο ΕΘΕΛΟΝΤΗ Χρήστο Πολύμερε!!!
Ο Γιώργος  Καραλής εκτός των άλλων επιμελήθηκε το γραφείο του διαχειριστή βιβλιοθήκης και μαζί με την Φιλόλογο κ. Ιωάννα Ευαγγ. Παπαιωάννου εγκατέστησαν τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 
Οι αδελφές Κων/νου Σκούρα εκτό
ς της εθελοντικής προσφοράς ερ
Οι κυρίες σε πλήρη δράση!!!
γασίας, δημιούργησαν και προσέφεραν τις ενδεικτικ
ές πινακίδες των κατηγοριών βιβλίων. 
Η ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλίων ξεκίνησε από την Ελένη Κων/νου  Σκούρα και συνεχίσθηκε από τον Γιώργο Καραλή. 
Μπράβο στους νεώτερους ΕΘΕΛΟΝΤΈΣ!!!
Ο Γιώργος Ευαγγ. Καρανίκας, εκτός της εθελοντικής προσωπικής εργασία του,  προσέφερε μία βιβλιοθήκη και 350 χρήσιμα βιβλία.
Ο Δημήτρης Ευαγγ. Λάμπρου προσέφερε δύο  πλήρης εγκυκλοπαίδειες.
Ο κ. Λυμπέρης βασίλειος, προσέφερε και εγκατέστησε ένα Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και η σύζηγός του, Φιλόλογος κ. Ιωάννα Παπαιωάνου προσέφερε αρκετά παιδικα, ιστορικά και φιλολογικά σχολικά βοηθήματα. 
Δυναμική Εθελόντρια και Μέλος του Συλλόγου!!!
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παραπάνω για την εθελοντική προσφορά τους στις προσπάθειες του Συλλόγου για την πλήρη επαναλειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και παρακαλούμε όποιον έχει την δυνατότητα για διάθεση βιβλιoθηκών (επίπλων) για την τοποθέτηση των πλεοναζόντων βιβλίων. 
6.   Εκδήλωση 2η: Θεατρική Παράσταση, "Ο Στρίγκλος που έγινε αρνάκι» (26-8-12). Επίσκεψη Βιβλιοθήκης (26-8-12).
  Η παράσταση, από το θεατρικό εργαστήρι Μακρακώμης - Σπερχειάδας,   πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, την 26η Αυγ. 12, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.   Ο κόσμος ενθουσιασμένος καταχειροκρότησε το Θίασο, επικεφαλής του οποίου ήταν ο αξιαγάπητος συγχωριανός μας και άριστος ηθοποιός, Κώστας Μέρρας του Γεωργίου. Ευχαριστούμε πολύ τους δύο αντιπροσώπους του Συλλόγου στο χωριό, Βασίλη Ιωαν. Παπαγρηγορίου και Γιώργο Χρ. Χαλή για την διάθεση των οχημάτων τους ,    για την μεταφορά των καθισμάτων και την όλη οργάνωση του χώρου της παράστασης. Ευχαριστούμε τον Χρήστο Δημ. Λάμπρου για την βοήθεια στην όλη προσπάθεια και τον Κώστα Δημ. Σπυρόπουλο για την βοήθεια διάθεσης των αναψυκτικών.
  Πριν και μετά την Παράσταση πολλοί συγχωριανοί μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Βιβλιοθήκη στο, νέο πλέον χώρο της, στην αριστερή αίθουσα του "πρώην" Δημοτικού Σχολείου.
7.   Εκδήλωση 3η: Τέλεση Παράκλησης για την τοποθέτηση εικόνας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο ανακαινισμένο ομώνυμο εικόνισμα στην περιοχή του Σταυρού.(24-8-12).
Την Παράκληση, η οποία έγινε την παραμονή της εορτής  του αγίου Κοσμά, παρακολούθησαν πολλοί συγχωριανοί μας οι οποίοι και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την ανακαίνιση του εικονίσματος και του περιβάλλοντα χώρου του,  
Η όλη προσπάθεια ήταν μιά πρωτοβουλία του    Γεωργίου Ευαγγ. Καρανίκα, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου, ο οποίος και δημιούργησε την εικόνα (κεραμικό) του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού με την μοναδική τεχνική του, που χρησιμοποιώντας τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης, παίρνει ΧΩΜΑ, το πλάθει με ΝΕΡΟ, το στεγνώνει με ΑΕΡΑ και το "ψήνει" στη ΦΩΤΙΑ, σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Το συγκεκριμένο έργο "ψήθηκε" στους 1280, βαθμούς Κελσίου!!! 
  Σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία, αλλά και μαρτυρίες από γενιά σε γενιά συγχωριανών μας, σε αυτό τον χώρο, περί το 1760-1765, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, κήρυξε τον λόγο του θεού και στο τέλος όπως συνήθιζε τοποθέτησε ξύλινο Σταυρό στο δένδρο που υπάρχει ακριβώς πίσω από το εικόνισμα. Ο ξύλινος Σταυρός, στο πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκε με τον σιδερένιο ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα. Το αρχικό εικόνισμα είχε σχεδόν καταρρεύσει και αναστηλώθηκε με μέριμνα της κ. Σκούρας (Χάκα) Φωτεινής περί το 1950. 
Το εικόνισμα ανακαινίσθηκε και καλλωπίστηκε, τον Αύγουστο 2012,  από τον Δημήτρη Ευαγγ. Καρανίκα με την βοήθεια του Γιώργου Δημ. Λάμπρου, Σωτήρη Μιλτ. Δημόπουλου, Γιώργου Χρ. Χαλή, του Γιώργου Ευαγγ. Καρανίκα, οι οποίοι δούλεψαν εντατικά ακόμα και τη νύχτα υπό το φως των προβολέων!!!  Η διευθέτηση του περιβάλλοντα χώρου του εικονοστασίου πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Ευάγγελο Κούδα - Πολύμερο, τον αδελφό του Χρήστο και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.  Ευχαριστούμε τον Πατέρα Κωνσταντίνο και τους ψάλτες Ευάγγελο Αθαν. Κούδα και Βασιλική Αθ. Καλοπήτα - Φλώρου για την τέλεση της Παράκλησης.
8.   Εκδήλωση 4η: Εορτασμός Αποτομής Τιμίας Κεφαλής, Ιωάννου Προδρόμου. (29-8-12).
α. Διάθεση άρτου και λουκουμιού για την Αρτοκλασία στον Άγιο Ιωάννη.
   Συνεχίσθηκε και φέτος η παράδοση παράθεσης άρτου και λουκουμιού από τον Σύλλογο προς όλους τους εκκλησιαζόμενους στον Άγιο Ιωάννη.
β.  Παράθεση παραδοσιακού πιάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο, μετά τον εκκλησιασμό στον Άγιο Ιωάννη (29-8-12). 
    Πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το αντάμωμα στο Πνευματικό Κέντρο
μετά τον εκκλησιασμό στον Άγιο Ιωάννη, όπου η πλειοψηφία των συγχωριανών μας αλλά και 
πολλοί επισκέπτες, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και απόλαυσαν ένα παραδοσιακό πιάτο με τοπικό τσίπουρο. 
    Στις εκδηλώσεις, εκτός των άλλων, παρέστησαν, χωρίς πρόσκληση, ο Δήμαρχος Δήμου Μακρακώμης κ. Παπαευθυμίου Θύμιος, η συγχωριανή μας Βουλευτής ΝΔ κ. Μακρή - Θεοδώρου Ελένη, ο επικεφαλής της "μείζονος" αντιπολίτευσης κ. Νίκος Τζιβελέκας, ο επικεφαλής της "ελάσσονος" αντιπολίτευσης κ. Κρητικός Κώστας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Σύμβουλοι  της Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης.  
    Για την εθελοντική προσφορά για την προετοιμασία και πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους παρακάτω (αν ξεχάσαμε κάποιον παρακαλούμε να μας ενημερώσει όποιος θυμάται):
   -  Τους εκπροσώπους στο χωριό, Βασίλη Ιωαν. Παπαγρηγορίου και Γιώργο Χρ. Χαλή και τη σύζυγό του, οι οποίοι πρωτοστάτησαν, στην προετοιμασία του χώρου του Πολιτιστικού Κέντρου, στην προετοιμασία των τραπεζιών και την παράθεση των εδεσμάτων.
    - Τις κυρίες, Δέσποινα Ηλία Παπαγρηγορίου- Σκούρα, Φωτεινή Ηλία Σκούρα, Θωμαή Σκούρα - Καραλή, Βασιλική Αθ. Φλώρου  - Καλοπήτα, Ζέτα Ευαγ. Καλοπήτα, Κατερίνα Συζ. Αργ. Φλώρου,  Αντιγόνη Πολυμέρου - Κούδα, Αγγελική Κων. Μήτσου, Γιώτα Συζ. Αθ. Δημοπούλου, Έφη συζ. Ματθ. Σκούρα, για την προετοιμασία των πιατελών, το πλύσιμο των σκευών και την πλήρη αποκατάσταση του Πολιτιστικού Κέντρου.
   -   Την κ. Κατερίνα Φλώρου για την παρασκευή και διάθεση της Φάβας.
  -   Τις  κυρίες  Κατερίνα φλώρου, Παναγιώτα Δημοπούλου, Σταυρούλα Γρ. Σκούρα και Έφη Σκούρα για την προετοιμασία των φαγητών. 
  - Τους κκ, Χρήστο Δημ Λάμπρου, Γιώργο Καραλή, Πάνο Ευαγγ. Κωνσταντέλλο , Αποστόλη Θωμά Μπιχλιούλη, Σπύρο Γεωρ. Παπαντωνίου για την προετοιμασία των τραπεζιών και το σερβίρισμα. 
  -   Το κ. Γιώργο Καραλή και τον κ. Νίκο Παπαδημητρίου για την διεξαγωγή της κλήρωσης και την εγγραφή νέων μελών και την οικονομική τακτοποίηση παλαιών μελών.
  - Τον κ. Κώστα Γεωρ. Μουτσόκο για την τεχνική υποστήριξη για την λειτουργία της μικροφωνικής εγκατάστασης.
   -   Την Οδοντίατρο κ. Αγγελική Κων/νου Μήτσου για την προσφορά προς κλήρωση, ενός καθαρισμού οδόντων ενήλικα και δύο φθοριώσεις οδόντων παιδιών.
  -   Τον κ. Γρηγόρη Ματθ. Σκούρα  για την προσφορά προς κλήρωση, ενός Αυτομάτου Κάδου Σκουπιδιών 30λιτρων, της εταιρίας του Lithosnet (www.lithosnet.com), Αθήνα.
  -    Την κ. Ρένα Βασ. Τσάρα για την προσφορά προς κλήρωση, ενός γεύματος για 4 άτομα στο εστιατόριο της "Σκαντζόχοιρος", στη Λαμία.
   -  Την κ. Νίτσα Συζ. Αθ. Φλώρου για την πληρωμή μιας μεγάλης πίτας. 
   -   Τους  κκ  Ρένα και Γιώργο Πολύμερο για την διάθεση του ψωμιού και το δωρεάν ψήσιμο των φαγητών (πατάτες - γίγαντες).
  -   Τον κ. Γεώργιο Καρανίκα για την διάθεση 5 κιλών Τσίπουρο.
 -  Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου κ. Σωτήρη Μιλτ. Δημόπουλο, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά σε όλες τις εργασίες, δουλεύοντας ακατάπαυστα και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση προς όλους τους νεώτερους. 
  Τέλος ευχαριστούμε όλους τους συγχωριανούς μας και όλους τους επισκέπτες για την συμμετοχή τους στο παραδοσιακό πλέον αντάμωμα, ευχόμαστε υγεία και κάθε ευτυχία για όλους και μακάρι του χρόνου να μπορέσουμε όλοι να ξαναβρεθούμε, να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες και να απολαύσουμε το παραδοσιακό μας πιάτο και το ωραίο περιβάλλον που μας παρέχει το όμορφο χωριό μας.  

9.  Παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, τον Αύγουστο είχαμε  πληθώρα δραστηριοτήτων του Αθλητικού Ομίλου Τσούκας (http://tsoukka.blogspot.gr/2012/10/2012.html) και το παραδοσιακό πλέον αντάμωμα στα Λιβάδια που διοργάνωσε ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Κούδας - Πολύμερος (http://tsoukka.blogspot.gr/p/blog-page_4761.html).
10.   Μελλοντικοί Στόχοι - Δραστηριότητες Συλλόγου.
α. Συνέχιση της προσπάθειας Ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών του Συλλόγου και εγγραφής νέων μελών.
β. Συνέχιση της προσπάθειας διάδοσης του πνεύματος εθελοντισμού σε περισσότερους και κυρίως νεώτερους συγχωριανούς μας.
γ.  Συνέχιση της προσπάθειας για εξοπλισμό και πλήρη λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης.
δ.  Εντατικοποίηση των ενεργειών για συντήρηση και αποπεράτωση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου.
ε.  Συνεχής υποστήριξη της πρωτοβουλίας για την κατασκευή Φράγματος Συλλογής υδάτων στα Λιβάδια. 
στ. Προγραμματισμός και πραγματοποίηση ταξιδιών, σε πρώτη φάση στο εσωτερικό και σε δεύτερη στο εξωτερικό. 
  Παρακαλούμε θερμά για τις παρατηρήσεις σας, επισημάνσεις σας, προτάσεις σας, ιδέες σας, για την περαιτέρω βελτίωση των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Συλλόγου, ώστε να βελτιώσουμε την διαμονή μας και να απολαύσουμε τις ομορφιές του χωριού μας όσο μπορούμε καλύτερα.