23 Ιουν 2014

Λαογραφικό Μουσείο - Χώρος Συνάντησης και Δημιουργίας Γυναικών Τσούκας.

Μετά από την ευγενική παραχώρηση του χώρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας στην πλατεία του χωριού μας, οι Γυναίκες του χωριού μας, με την βοήθεια και των  ανδρών, του Δήμου και με προσφορές διαφόρων συγχωριανών μας, ολοκλήρωσαν την συντήρηση και διαμόρφωση του χώρου με πολύ μεράκι και γούστο και ιδού τα αποτελέσματα, εμφανή στις παρακάτω φωτογραφίες...
Ο χώρος πλέον είναι διαθέσιμος για την διαρκή έκθεσης παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης καθώς επίσης και για την πραγματοποίηση κοινωνικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων. 
Καιρός πλέον για όλες τις Τσουκιώτισες και τις φίλες τους να συνευρεθούν σε ένα μη "ανδροκρατούμενο" χώρο!!!
Ελπίζουμε ότι μπορούμε να στηριχθούμε στην βοήθεια και την συμμετοχή όλων των γυναικών του χωριού μας και στην υποστήριξη όλων των συγχωριανών μας για την βελτίωση και συμπλήρωση του χώρου με λειτουργικά μέσα, παραδοσιακά αντικείμενα και φωτογραφίες. 


5 Ιουν 2014

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: Τα ποιήματα της Ζωής μου, του κ.Γεωργίου Δ. Βασικώστα

Επιτέλους ο "Μπάρμπα Γιώργος", μας παρουσιάζει τα ωραία ποιήματά του και σε βιβλίο!!
  Μας είχε συνηθίσει κάθε φορά να βγάζει από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του τα χειρόγραφα ποιήματά του ή να μας τα απαγγέλλει... πολλά από αυτά έχουν δημοσιευθεί στη Φωνή της Τσούκας.
  Συγχαρητήρια και σε ευχαριστούμε Μπάρμπα Γιώργο, ο Θεός να σε έχει καλά και να μας γράφεις και άλλα πραγματικά πολύ ωραία ποιήματα βγαλμένα από τη Ζωή και όπως πάντα επίκαιρα.
Με σεβασμό,
Ματθαίος Γρ. Σκούρας

ΕΝΤΕΡΟΤΟΞΙΝΑΙΜΙΑ (ΚΟΚΚΙΝΑΝΤΕΡΙΑ) ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Γράφει η Αγγελική Παγγού του Βάιου,
Τεχνολόγος Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής


   Η εντεροτοξιναιμία ( κοκκιναντεριά ) είναι ένα λοιμώδη νόσημα που επηρεάζει δυσμενώς την παραγωγικότητα της κτηνοτροφίας καθώς και την δημόσια υγεία.
Το αίτιο που την προκαλεί είναι το clostridium perfringens,βακτήριο που πολλαπλασιάζεται έντονα στο έντερο και παράγει τοξίνες.
   Tο cl.perfringens αποτελεί μέρος του