Περιβάλλον


Το κυνήγι του αγριόχοιρου

Εάν δείτε έναν παγανιέρη ή ιχνηλάτη αγριογούρουνου θα καταλάβετε από τα σημάδια στο κορμί του πόσο δύσκολο και επικίνδυνο για τον ίδιο και τα σκυλιά είναι αυτό το κυνήγι. Φυσικά, δεν πρόκειται για ιστορία γραμμένη με λέξεις, αλλά στο κορμί του θα υπάρχουν σίγουρα σημάδια από παλιά τραύματα. Κάτι σαν παράσημα του «νικητή» από τον «ηττημένο»...
Η πιο επικίνδυνη φάση του γουρουνοκυνηγίου για τα σκυλιά είναι η «στάμπα». Εκεί δηλαδή όπου έρχονται αντιμέτωπα με το αγριογούρουνο και πρέπει να το αναγκάσουν να 'σηκωθεί' από την κρυψώνα του, ώστε να κινηθεί προς τα καρτέρια, χωρίς όμως να το πλησιάσουν πολύ κοντά.
Γι' αυτό άλλωστε καλό γουρούνοσκυλο είναι εκείνο «που δεν ακουμπάει το γουρούνι», όπως συνηθίζουν να λένε οι κυνηγοί. Μάλιστα οι περισσότεροι κυνηγοί έχουν γίνει πλέον και κτηνίατροι αφού πολλές φορές χρειάζεται να 'δέσουν'  ή να τοποθετήσουν ράμματα στα τραύματα των σκύλων τους  μετά  από  άγριο  γουρουνο κυνηγητό. 
Ιδιαίτερα επιθετικά στο γουρούνι θεωρούνται γενικώς τα ημίαιμα σκυλιά, δικαιολογώντας ίσως έτσι τη φήμη τους περί περίσσιου πάθους. Από τις καθαρόαιμες φυλές, τα γκριφόν είναι εκείνα που θεωρούνται από πολλούς ως επιρρεπή στο να μην κρατάνε τις αποστάσεις ασφαλείας...
Παρ' όλα αυτά -που εν πολλοίς μπορεί να στηρίζονται σε προσωπικές, μεμονωμένες εμπειρίες και περιπτώσεις- όλοι οι γουρουνοκυνηγοί φαίνεται να συμφωνούν στο εξής: Η ευφυΐα του κάθε σκυλιού και εν συνεχεία οι εμπειρίες του, παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο για την ασφάλειά του.
Τα «καλά» γουρουνόσκυλα ξέρουν από ένστικτο πότε κινδυνεύουν! Και φυλάγονται, πλησιάζοντας τόσο ώστε να φοβίζουν το γουρούνι, χωρίς όμως να του δίνουν την ευκαιρία να χτυπήσει. Τα σκυλιά αυτά μόνο τα «μαστόρικα γουρούνια» μπορούν να τα χτυπήσουν.
Αυτά τα «μαστόρικα γουρούνια» είναι συνήθως ζώα που έχουν συναντηθεί και στο παρελθόν με σκυλιά και έχουν μάθει να τα αντιμετωπίζουν. Πέρα όμως από τις εμπειρίες των γουρουνιών και την εξυπνάδα των σκυλιών υπάρχουν πολλές παράμετροι που καθορίζουν τις πιθανότητες τραυματισμού ενός γουρουνόσκυλου. Στα 'σφιχτά' μέρη, ο κίνδυνος να επιτεθεί ο αγριόχοιρος στο σκυλί είναι μεγαλύτερος. Ειδικά σε μέρη,  όπου το γουρούνι κυνηγιέται κατ' εξοχήν σε πυκνή βλάστηση.
Η αυξημένη επικινδυνότητα στους τόπους με πυκνή βλάστηση οφείλεται, καταρχήν, στο ότι το σκυλί δεν έχει πολλές φορές τον χώρο να κινηθεί γρήγορα για να ξεφύγει από την επίθεση του γουρουνιού. Γι' αυτό και σε τέτοιους τόπους είναι πιο κατάλληλα τα μικρόσωμα σκυλιά, που λόγω μεγέθους είναι πιο ευέλικτα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη νοοτροπία που έχουν τα γουρούνια σε αυτά τα μέρη. Η ασφάλεια που τους παρέχει το πυκνό, τα κάνει να παραμένουν στη 'στάμπα', χωρίς τον φόβο των σκύλων και των παγανιέρηδων...
Αυτή η επιμονή των γουρουνιών να μη 'σηκώνονται' έχει ως αποτέλεσμα τα σκυλιά να τα πλησιάζουν όλο και πιο κοντά. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι σε μία 'στάμπα', που θα κρατήσει πολλή ώρα, θα έρθουν κοντά στα σκυλιά και οι παγανιέρηδες. Σε αυτή την περίπτωση τα σκυλιά νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, λόγω της παρουσίας των ανθρώπων, και αποκτούν ακόμα πιο πολύ θάρρος. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να πλησιάσουν το γουρούνι ακόμα περισσότερο.
Τα σκυλιά μάλιστα φέρονται με ακόμα μεγαλύτερο «τσαμπουκά», όταν λειτουργούν σε ομάδα. Όταν, για παράδειγμα, λυθούν ταυτόχρονα τρία και τέσσερα πάνω στη 'στάμπα', η πιθανότητα κάποιο από αυτά να κάνει ένα βήμα παραπάνω είναι ακόμα μεγαλύτερη. Επίσης, τα σκυλιά μπορεί να μανιώσουν και να παρασυρθούν και από τις τουφεκιές των παγανιέρηδων, οι οποίοι τουφεκάνε στον αέρα γύρω από την κρυψώνα για να αναγκάσουν το γουρούνι να σηκωθεί.
Ανεξάρτητα από τη μορφολογία και τη βλάστηση του τόπου, ο κίνδυνος να χτυπηθούν τα σκυλιά από το γουρούνι υπάρχει κυρίως σε δύο περιπτώσεις: Όταν τα νεαρά γουρούνια δεν έχουν αυτονομηθεί και ζουν ακόμα ως ομάδα με τη μητέρα τους, και όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιο μεγάλο κάπρο που... δεν  υπολογίζει τα σκυλιά.
Η θηλυκιά, που λειτουργεί ακόμα με το ένστικτο της προστασίας της γέννας της, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επιθετική, ενώ πολύ δύσκολα θα εγκαταλείψει τη θέση της. Ετσι, γίνεται διπλά επικίνδυνη, αφού προτιμά να παραμένει για ώρα στη στάμπα και παράλληλα ψάχνει διαρκώς την ευκαιρία για να καταφέρει ένα καίριο χτύπημα. Αυτός είναι και ο λόγος που στα πρώτα κυνήγια κάθε χρονιάς, οι κυνηγοί αποφεύγουν να «ρίχνουν» πολλά σκυλιά απέναντι σε θηλυκιές.
Στην περίπτωση του παλιού και έμπειρου κάπρου που δεν φοβάται τα σκυλιά, ο κίνδυνος είναι προφανής. Ο αγριόχοιρος που δεν «υπολογίζει» τα σκυλιά, είναι πολύ πιθανό να τα αναγκάσει να τον πλησιάσουν, ενώ αυτή η πιθανότητα αυξάνει όσο περνά η ώρα.
 Ένας ακόμα άλλος λόγος, για τον οποίο ένα μεγάλο γουρούνι μπορεί να παραμείνει στη 'στάμπα' μέχρι τέλους, είναι η κούραση. Γι' αυτό και παρατηρούνται τραυματισμοί σκυλιών, από μεγάλους αγριόχοιρους, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, δηλαδή σε δεύτερη στάμπα. Στην περίπτωση αυτή, ο αγριόχοιρος γίνεται εξαιρετικά επιθετικός, διότι απλά δεν έχει τίποτα να χάσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χτυπιούνται ακόμα και έμπειρα γουρουνόσκυλα.
Τα περισσότερα σοβαρά έως και θανατηφόρα χτυπήματα αφορούν την κοιλιακή χώρα του σκύλου. Τα σκυλιά που θα χτυπηθούν από γουρούνι, κατά κανόνα την επόμενη φορά είναι πιο επιφυλακτικά και κάνουν στάμπα από μακριά. Βέβαια, και πάλι η ευφυΐα παίζει τον πρώτο ρόλο, αφού υπάρχουν περιπτώσεις νεαρών, παθιασμένων, αλλά άμυαλων σκύλων, που έχουν χρειαστεί επανειλημμένως πρώτες βοήθειες.
Για το κυνήγι του αγριόχοιρου πρέπει να σημειωθεί ότι από φέτος είναι υποχρεωτικό να φοράμε ένα πορτοκαλί γιλέκο για προστασία από λανθασμένη τουφεκιά. Καλό είναι να το φοράμε παρά το ότι δεν βοηθά στο κυνήγι.
 Για εκείνο όμως που θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή είναι τα νυχτερινά καρτέρια, που αν και απαγορεύονται πάντα υπάρχουν κάποιοι που δεν συμμορφώνονται. Έχουν σκοτωθεί φίλοι μεταξύ τους στα νυχτερινά καρτέρια και αυτό είναι τραγικό. Μην πυροβολείτε λοιπόν, ποτέ εάν δεν είσθε σίγουροι για τον στόχο. Το να μας ξεφύγει ένα γουρούνι δεν είναι το παν. Αυτό να το θυμάστε πάντα.   

Πηγή: www.ipiros.gr
        Καρανίκας Κ.
              SV1EYR
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου